Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο τύπου (Εσπερίδας Αειφορίας με τίτλο "Ο /Η εκπαιδευτικός ως δημιουργός")


Στo πλαίσιo της παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης των Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία κου Αθανασίου Χαρίση και Σ.Ε.Ε. ΠΕ70 κας Ευαγγελίας Μπούτσκου, διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία επιστημονική/επιμορφωτική Εσπερίδα Αειφορίας με θέμα «Ο/η εκπαιδευτικός ως δημιουργός», στην Κατερίνη-«Εκάβη», την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 17.00-22.00, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.).
Τη δράση υποστήριξαν ως συνδιοργανωτές οι αυτοδιοικητικοί, επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί και πολιτιστικοί φορείς: Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, Ένωση Συγγραφέων Πιερίας, Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, Σ.Ε.Π.Ε. Πιερίας, Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, Ο.Π.Π.Α.Π. Δήμου Κατερίνης (παραχώρηση αίθουσας).

H Εσπερίδα συνδέθηκε με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης 4: Ποιοτική εκπαίδευση, 8: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη και φυσικά 17: Συνεργασία για τους στόχους. Αρχικό στόχο θέσαμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στοχεύσαμε όμως να αναδειχτεί και ο ρόλος των εκπαιδευτικών ως δημιουργών, συγγραφέων, εικαστικών, μουσικών, χορογράφων, σκηνοθετών, δημιουργών οπτικοακουστικών έργων, λογισμικών, βάσεων δεδομένων κλπ. και να γίνει ανταλλαγή καλών δημιουργικών πρακτικών στην εκπαίδευση και στο κοινωνικό γίγνεσθαι με το οποίο η εκπαίδευση αλληλεπιδρά. Έτσι η Εσπερίδα είχε δύο ενότητες με βάση το πρόγραμμα: http://www.kmaked.gr/…/671-prosklisi-ekpaideftikon-se-esper…

Στην 1η Ενότητα υλοποιήθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο από στελέχη του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα: Εφαρμογή στην εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες», το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.
Στην 2η Ενότητα 20 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και στελέχη των ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και Νάουσας παρουσίασαν το πνευματικό/καλλιτεχνικό τους έργο και συζήτησαν για το μπόλιασμα του εκπαιδευτικού έργου μέσα στην τάξη με το παραγόμενο πνευματικό τους έργο τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου. Παράλληλα, στην αίθουσα της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας λειτούργησε έκθεση βιβλίων και των εικαστικών έργων των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εσπερίδας.
• Στην εισήγησή μας «Οι στόχοι της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και οι στόχοι της Εσπερίδας» είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας για τους στόχους της Εσπερίδας σε σχέση με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, την υποστήριξη των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων αλλά και τη δυνατότητα της υποστήριξης της πνευματικής/συγγραφικής/καλλιτεχνικής κλπ. δημιουργίας των εκπαιδευτικών μέσα από τους συνδικαλιστικούς φορείς και το ίδιο το ΥΠΑΙΘ, ως εναλλακτική προοπτική τόσο οικονομική (Στόχος 8 της βιώσιμης ανάπτυξης: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη) όσο και ποιοτική (Στόχος 4 της βιώσιμης ανάπτυξης: Ποιοτική εκπαίδευση). Πιο συγκεκριμένα και με δεδομένο ότι έχουν πληγεί την τελευταία δεκαετία οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών (αύξηση ωραρίου , μειώσεις μισθών, ασφαλιστικό) προτείναμε:
• Να υποστηριχτεί το παραγόμενο πνευματικό έργο των εκπαιδευτικών από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του κλάδου. Γιατί π.χ. να μη διοργανώνεται κάθε χρόνο μια έκθεση βιβλίων-εικαστικών έργων κ.λ.π. των εκπαιδευτικών ή ένα φεστιβάλ με παρουσιάσεις, σε συνεργασία με τοπικούς εκδότες και τοπικούς φορείς;
• Να υποστηριχτεί επίσης το παραγόμενο πνευματικό έργο των εκπαιδευτικών από το ΥΠΑΙΘ μέσω θεσμικών δυνατοτήτων. Γιατί π.χ. να μην υπάρχει πρόβλεψη να προωθούνται τα βιβλία των εκπαιδευτικών στις σχολικές βιβλιοθήκες; )
• Οι τοπικοί φορείς, σχολικές επιτροπές, ΟΠΠΑΠ, Περιφερειακή Ενότητα, γιατί να μην διαθέτουν ένα κονδύλιο για την προώθηση του πολιτισμού μέσω της αγοράς και διάθεσης στα σχολεία των πνευματικών έργων των εκπαιδευτικών;

Η συμμετοχή στην Εσπερίδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Παρακολούθησαν 100 και πλέον Διευθυντές/ντριες και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αρκετά μέλη των φορέων συνδιοργανωτών.
Χαιρετισμό απηύθυναν και/ή τίμησαν την με παρουσία τους οι: Η Βουλεύτρια Πιερίας κ. Μπέτυ Σκούφα, η κ. Μάγδα Κατιμερτζή εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, ο κ. Ιωάννης Μπεϊνάς με τριπλή ιδιότητα, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, ως Πρόεδρος της ΔΕΠ του Δήμου Κατερίνης και Πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Πιερίας, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Ανέστης Μανώλας, ο Προϊστάμενος του ΚΕ.Σ.Υ. Πιερίας κ. Δημήτρης Συριανίδης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΙ.Δ.Ε. Ημαθίας κ. Λένα Δημητριάδου, η Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύμπου κ. Βικτωρία Μπεκιροπούλου, το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Νάουσας κ. Νικόλαος Λιλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας κ. Χρήστος Αντωνίου και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. κ. Μιχάλης Ντελής, ο Γραμματέας του Σ.Ε.Π.Ε. Πιερίας κ. Ρεμπατσιός Αριστείδης, ο αιρετός του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Μπουλούμης, η αιρετός του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Πιερίας κ. Μαρία Κριθάρα, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ασημίνα Στρίμπα, ο Πρόεδρος και η Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας κ. Άγγελος Αγγελίδης και κ. Ευγενία Κορτσάρη αντίστοιχα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας κ. Λίνα Γιαμούζη, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Μεταμόρφωσις” κ. Ελπίδα Περπερίδου, ο κ. Χρήστος Γεροντίδης, η κ. Νόπη Σιδηροπούλου, η κ. Χρύσα Πανταζάκη, Πρόεδρος, Γραμματέας και μέλος αντίστοιχα του νεοσύστατου Συλλόγου “Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως”, οι κ.κ. Γεώργιος Ράπτης και Ευγένιος Παπαδόπουλος, συγγραφείς, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι της πόλης όπως και πολλοί/'ες άλλοι/ες.
Εγκάρδιες Ευχαριστίες σε όλες και σε όλους και Θερμά 
Συγχαρητήρια για τη συμβολή τους στη μεγάλη επιτυχία της δράσης.

https://www.facebook.com/photo?fbid=2576737245880158&set=a.1413542688866292

(Από τη σελίδα fb του κ. Αθανασίου Χαρίση)