Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Από Βιβή Κοντοπούλου

Λίγα λόγια για τον Μακρύγιαλο


΄Ενας μεγάλος οικισμός στις βόρειες ακτές του νομού Πιερίας. Είναι τουριστικό και αλιευτικό κέντρο.
Οι κάτοικοί του Πόντιοι, Καταφυγιώτες και Βλάχοι. Ασχολούνται με την γεωργία και την αλιεία.
Το δημοτικό διαμέρισμα περιλαμβάνει εκτός από τον Μακρύγιαλο και την αρχαία Πύδνα.
Το 1993 ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός από την Νεολιθική Εποχή. Έχουν βρεθεί πάμπολλα αρχαία μνημεία και τάφοι. Το πιο σημαντικό είναι το επιτύμβιο μνημείο 35 μέτρων που χρονολογείται στα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου. Δε γνωρίζουνε σε ποιον ανήκει αλλά σίγουρα ο κάτοχος του είχε λάβει μέρος στην εκστρατεία του Μ. Αλέξανδρου. Το μνημείο έχει συληθεί, ωστόσο σώθηκαν αγάλματα, θωρακοφόρος ιππέας, νεαρός πολεμιστής, ανδρική μορφή, πάνθηρας και άλλα πολλά. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα αφού είναι πρωτότυπα γλυπτά που αποδίδονται σε μεγάλους ονομαστούς καλλιτέχνες όπως Λύσιππος ή ο Λεωχάρης. Για το λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί το ομορφότερο κτήριο, μουσείο για να στεγάσει όλα τα ευρήματα. Αξίζει τον κόπο μόλις γίνουν τα εγκαίνια να το επισκεφτεί ο κάθε πολίτης. Υπάρχει αξιόλογο προσωπικό που θα σας ξεναγήσει.
Τα μύδια, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγή του Μακρυγιάλου, κάνουν τους κατοίκους να γιορτάζουν τη Μυδοχαρά που πραγματοποιείται αρχές Ιουλίου κάθε χρόνου και προσφέρονται μύδια μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους και κρασί. Χορεύουν και τα διάφορα συγκροτήματα τοπικά και μη. Γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια . Το όνομα του χωριού οφείλεται στην μεγάλη του παραλία , στον αιγιαλό..




Βιβή Κοντοπούλου




Βιογραφικό σημείωμα


Η Βιβή Κοντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια.
Σπούδασε νηπιαγωγός, κάνοντας την ειδικότητά της κοντά σε παιδιά με ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα. Κατόπιν δημιούργησε τον δικό της παιδικό σταθμό «Τα ζουζουνάκια» στη Βέροια.
Ασχολήθηκε για χρόνια με το εμπόριο στην οικογενειακή επιχείρηση καθώς και με την εκτροφή των μυδιών.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης νέων λογοτεχνών. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.
Έχει συγγράψει τρία βιβλία ως τώρα : «Η Ζωή ένας Ωκεανός» που έχει μεταφραστεί στα ιταλικά, «Το Μυστικό της καρδιάς», «Ο Διάφανος κύκνος» και ετοιμάζεται για το τέταρτο.
Ζωγραφίζει ερασιτεχνικά. Παρουσιάζει εκπομπή για το βιβλίο σε τοπικό κανάλι (Οι Θησαυροί του βιβλίου)
Περιστασιακά γράφει στον ημερήσιο τύπο θέματα για τους συγγραφείς και τα βιβλία τους.
Είναι παντρεμένη με τον Ιάκωβο Δανιηλίδη κι έχει δύο γιους, τον Άκη και τον Γιάννη.
Ζει μόνιμα στον Μακρύγιαλο Πιερίας.