Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Το λαξεμένο παγκάκι


 Κυκλοφόρησε μέσα στις γιορτές το νέο εκδοτικό πόνημα της αγαπητής φίλης και συμπολίτισσάς μας, πετυχημένης εκπαιδευτικού, ξεχωριστής  συγγραφέα και μέλους της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας  κας ΘΕΟΦΑΝΙΑΣ  ΖΕΤΤΑ-ΤΣΕΝΤΙΚΙΔΟΥ  με τίτλο «Το λαξεμένο παγκάκι».

Πρόκειται για ένα προσεγμένο σε όλα βιβλίο, με φιλοτέχνηση εξωφύλλου από την Άννα Χαριτίδου, με μια  ιδιαίτερη και περίτεχνη  αλλά κατανοητή γραφή, εκλεπτυσμένη περιγραφή της φύσης που χαίρεται και αγαπά η συγγραφέας, με σεβασμό στους χαρακτήρες των ηρώων της και διάχυτη την αγάπη  για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Πολύ καλή γνώστρια της ελληνικής γλώσσας η αγαπητή Φανή μας και λάτρης της λαϊκής παράδοσης, αφού υπήρξε συστηματική ερευνήτρια στο παρελθόν, εμπλουτίζει τα κείμενά της με λαϊκές παροιμίες και παραδοσιακά τραγούδια χωρίς πλεονασμούς  ενώ οι παρομοιώσεις διαδέχονται εύστοχα η μία την άλλη καθώς και  οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί, τους οποίους  αποδίδει στους ήρωές της αφειδώλευτα  η ίδια.  Με βαθειά θρησκευτική πίστη επίσης, αναφέρεται εύστοχα σε εκκλησιαστικές περικοπές και στους Χαιρετισμούς προς την Παναγία.

Από το προλογικό σημείωμα που ξεκινά με τα λόγια του μεγάλου μας Παλαμά «Γίνομαι για να καρτερώ και ζω για να πασχίζω» από το ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ, γνωστοποιεί στους αναγνώστες τον σκοπό της, να εξωτερικεύσει κάποια απ΄αυτά  που γνώριζε, που ζούσε, που φύλαγε στο νου της…. 

Το έργο, μια τριλογία, σε 200 σελίδες όπου παρουσιάζονται  τρεις ανεξάρτητες ιστορίες με  κεντρικό ήρωα ένα λαξεμένο ξύλινο παγκάκι σε θεσσαλική ερημική ακροθαλασσιά (δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες), που φιλοξενεί τα εκάστοτε ερωτευμένα ζευγάρια αντιπροσωπευτικών  ηλικιών, χωρίς ιδιαίτερη κριτική, αναδεικνύοντας  τις πολύτιμες αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν  (αγάπη, τιμή, πίστη στον άνθρωπο) και δίχως να ξεχάσουν τον πόνο ή την αδικία.

 Προηγείται  μια διευκρινιστική εισαγωγή για τον τόπο και τον χρόνο.   Ο αφηγητής  Οδυσσέας, ένας  περιπατητής-όχι τυχαία-  που άθελά του γίνεται  αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας στις ιστορίες που εκτυλίσσονται, είναι ταυτόχρονα και θεατής σε θεατρική παράσταση απ’ όπου αποχωρεί όμως πριν νυχτώσει, δίχως χειροκροτήματα και «μπράβο!».                                                                                                                         

Το πρώτο μέρος του έργου τελειώνει με μια τέταρτη ιστορία, του ίδιου του Οδυσσέα και της παλιάς  αγαπημένης του Πηνελόπης, που επανενώθηκαν και ορκίστηκαν «Για πάντα μαζί».

Στο δεύτερο μέρος, το ίδιο παραθαλάσσιο σκηνικό παρουσιάζεται μετά την παρέλευση τριάντα και πλέον χρόνων  με  πικρή περιγραφή όσων αλλαγών συμβαίνουν  με την πάροδο του  καιρού,  φυσικά κι επόμενα, με τεχνολογικές και κακαίσθητες ανθρώπινες  παρεμβάσεις και τις σταθερές όσο μπορούσαν επισκέψεις του Οδυσσέα με  την Πηνελόπη, στον τόπο που τους χάρισε την ευτυχία , ευγνώμονες για την τύχη τους.   Οι ρόλοι πλέον αντεστραμμένοι με πρωταγωνιστές τους ίδιους και θεατή-ακροατή τη γύρω φύση, μάρτυρα στις συζητήσεις τους  αναπολώντας τη μέχρι τότε ζωή τους όμως  και τις ιστορίες των άλλων ερωτευμένων ζευγαριών.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, με το πρόσχημα της συνέχισης της συζήτησης του πρωταγωνιστικού μας ζευγαριού, η συγγραφέας ενεργοποιεί τη «χρονομηχανή προς τα πίσω»  αναδεικνύοντας  «το Υπεράνθρωπο του Ανθρώπου» όπως αναφέρει  θαυμάζοντας τους συμπατριώτες μας, τους γεννήτορές μας αλλά και το είδος των ανθρώπων γενικά που πέτυχαν σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς.  Ένα οδοιπορικό εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας με τα επιτεύγματα των ανθρώπων σε όλους τους κλάδους, έως τις μέρες μας. Ο μεγαλειώδης ανθρώπινος αγώνας, όπου αγωνίζεται κανείς μόνος ή ομαδικά, ο κάθε αγώνας μπορεί να πετύχει όταν έχει σαν σύμμαχο και σκοπό του την αγάπη!  

 Τελειώνω με ένα μικρό ποίημα σχετικό, της αγαπητής  ποιήτριας και συμπολίτισσάς μας  Ελένης Ζαραμητροπούλου:

ΠΙΤΣΟΥΝΑΚΙΑ

Μήνες τους βλέπω τώρα εκεί,

στου πάρκου τα παγκάκια,

αγκαλιασμένους και σκυφτούς,

σαν να'ναι πιτσουνάκια!

 

Αυτός της χάιδευε απαλά τα άσπρα της μαλλιά

κι αυτή του κράταγε σφιχτά, το ροζιασμένο του το χέρι.

Τι  κι αν τους πρόλαβε η βαρυχειμωνιά,

μες στην καρδιά τους έχουν  πάντα καλοκαίρι!!

 

 

Αφιερωμένο!!!

 

                                                            Ευγενία Κορτσάρη

                                                Γ. Γραμματέας Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας

 Σημείωση:  Πρόκειται για προσωπική έκδοση και παρακαλείσθε  για τυχόν παραγγελίες  να επικοινωνείτε με τη συγγραφέα στο τηλέφωνο 6942645661