Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ


 αφιέρωμα στους Υποψήφιους Σπουδαστές

 Άγγελος Αγγελίδης

  Καθώς η φετινή υπόθεση των Πανελλαδικών Eξετάσεων άρχισε να αποτελεί κύριο θέμα στη συζήτηση πολλών νέων και των οικογενειών τους, η σωστή επιλογή ειδικότητας σπουδών και αντίστοιχης Πανεπιστημιακής Σχολής είναι κατάληξη και ζητούμενο στην όλη διαδικασία. Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ κάνουν επιλογές σχεδόν αποκλειστικά με την προοπτική εξεύρεσης εργασίας.



Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά για προοπτικές στην Ελληνική Αγορά Εργασίας

(βασική πηγή, το ελεύθερο Διαδίκτυο)

  Αδιαφορώντας για το αν είναι σωστή ή λάθος η προσέγγιση (σπουδές που μου αρέσουν ή σπουδές που εξασφαλίζουν επάγγελμα), η τάση των νέων δείχνει πώς νιώθουν για την αγορά εργασίας σε βάθος πέντε-έξι χρόνων, δηλαδή αποφοιτώντας και διεκδικώντας θέση.

 Βέβαια το να προβλέψεις την κατάσταση για την αγορά εργασίας είναι από λίγο έως πολύ παρακινδυνευμένο. Οι παιδαγωγικές σχολές, λίγο παλιότερα δεν προλάβαιναν να βγάζουν δασκάλους, καθώς υπήρχε σε ανάπτυξη σχέδιο για το ολοήμερο Σχολείο. Ομως όταν στο πρόγραμμα μπήκε τροχοπέδη τότε και οι παιδαγωγικές έπαψαν να είναι περιζήτητες.

Μελετώντας τις τάσεις

 Δύσκολα προβλέπονται με ακρίβεια οι τάσεις στην αγορά εργασίας που θα επικρατήσουν στα επόμενα χρόνια, ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η κρίση αφήνει πίσω ¨καμένη γη¨ και ανεργία. Ωστόσο, οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί παγκόσμια και οι ανεξάρτητοι ερευνητές επιχειρούν να κάνουν μια χαρτογράφηση του παρόντος διαπιστώνοντας ποια επαγγέλματα μπορούν να σταθούν και στο μέλλον.

 Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), σε πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις δουλειές του μέλλοντος, εκτιμά ¨την επόμενη πενταετία θα χαθούν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργηθούν άλλα δύο εκατομμύρια¨, σε εργασίες σχετικά με την Τεχνολογία, διότι Ρομποτική και Πληροφορική θα καταστρέψουν αρκετά παραδοσιακά επαγγέλματα.

τα ¨καλά¨ επαγγέλματα

 Όσον αφορά την Ελλάδα, περσινή μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, που συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής κ Θεόδωρος Κατσανέβας, παρουσίασε επαγγέλματα που θεωρούνται (βάσει του μοντέλου προσφοράς και ζήτησης) με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας της χώρας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται:

Πληροφορικός, (Μηχανικός, Τηλεπικοινωνιών, Ψηφιακής Εικόνας, Οικονομολόγος)

Οικονομολόγος (Διοίκησης, Πωλήσεων)

Στέλεχος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων

Πωλητής

Φοροτεχνικός

Ορκωτός Ελεγκτής

Εμποροπλοίαρχος

Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

Μηχανολόγος Μηχανικός

Πολιτικός Μηχανικός

Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Μηχανολόγος Διοίκησης

Γεωπόνος

Τεχνικός Εναλλακτικής Γεωπονίας

Ζωοτεχνικός

Τεχνολόγος Τροφίμων

Ελεγκτής Ποιότητας

Τεχνολόγος Ενέργειας

Τεχνολόγος Ακτινολογίας

Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

Κοινωνικός Λειτουργός

Ειδικός ΑμεΑ

Νοσηλευτής

Αισθητικός

Λογοθεραπευτής

Φυσιοθεραπευτής

Ιατρικός Επισκέπτης

Γεωπόνος

Τεχνολόγος–Ζωοτέχνης

Κτηνίατρος

Ιχθυολόγος

Ποτοποιός

Οινολόγος

Μάγειρας

Ζαχαροπλάστης

Κομμωτής

Επιπλοποιός

Ξυλουργός

Ηλεκτρολόγος

Ηλεκτροτεχνίτης

Ψυκτικός.

Επαγγέλματα με αρνητική προοπτική (;;) στην Ελληνική αγορά εργασίας θεωρούνται:

Γιατρός

Οδοντίατρος

Φαρμακοποιός

Βιολόγος

Χημικός

Γενετιστής

Διαιτολόγος

Αεροναυπηγός

Ασφαλιστής

Τραπεζικός Υπάλληλος

Πιλότος

Ιπτάμενος Φροντιστής

Δικηγόρος

Δημοσιογράφος

Πολιτικός Επιστήμονας

Κοινωνιολόγος

Διεθνολόγος

Φιλόλογος

Νηπιαγωγός

Ηθοποιός

Μουσικός

Σκηνοθέτης

Ζωγράφος

Γλύπτης

Γραφίστας

Διακοσμητής

Ενδυματολόγος

Μακιγιέρ

Εικονολήπτης

Ηχολήπτης

Παραγωγός Ραδιοφώνου.

Διεθνείς τάσεις

 Επειδή στην παγκόσμια οικονομία ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό έρχεται και στην Ελλάδα (έστω με καθυστέρηση), πρέπει να δούμε και τάσεις άλλων ανεπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ). Κατά μελέτη του WEF (δουλειές με μέλλον), ειδικότητες με προοπτική ως το ΄20 και μετά:

· Αναλυτής Δεδομένων

· Πληροφορικός

· Προγραμματιστής

· Μαθηματικός

· Αρχιτέκτων

· Μηχανικός Βιοχημικών

· Μηχανικός Νανοτεχνολογίας

· Μηχανικός Ρομποτικής

 Παράλληλα με υψηλή ζήτηση αναμένονται:

· Πωλητές Ψηφιακού Μάρκετινγκ

· Υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού

· Σχεδιαστές Προϊόντων

· Νομικοί Τεχνολογίας

· Ειδικοί Αυτοκινήτων χωρίς έμψυχο οδηγό

· Ασφαλιστές Οχημάτων

· Αστυνομικοί Κυκλοφορίας

 Η Μελέτη του WEF παρατηρεί σημαντική αύξηση στα παραπάνω επαγγέλματα και μείωση σε επαγγέλματα γραφείου, κατασκευών, στα media, στα νομικά.

  Η έρευνα έγινε σε υψηλόβαθμα στελέχη από 350 επιχειρήσεις στις 15 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Βασικοί λόγοι για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, θεωρούνται οι μεταβολές στο δημογραφικό και οι τεχνολογικές εξελίξεις.

  Tα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται διαρκώς με την Ελλάδα ¨Πρωταθλήτρια Ευρώπης¨ στην ανεργία των νέων σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, ενώ οι επαγγελματικές επιλογές περιορίζονται σημαντικά...

  Αυτό επιβεβαιώνει και μία ακόμη πρόσφατη μελέτη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας κατά το Α΄ Τρίμηνο του ΄16 έφτασε στο 24,9%. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους ολοκλήρωσαν μόνο μερικές τάξεις Δημοτικού (46,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε εκείνους που κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (18,4%).

  Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση ενός νέου παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρεση εργασίας και συνεπώς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή σπουδών.

  Κάθε μελλοντικός φοιτητής πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις προοπτικές που έχει μετά το Λύκειο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τους τομείς για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης. Ποια είναι, όμως, όσα αποκαλούμε ¨επαγγέλματα του μέλλοντος¨;

  Σύμφωνα με έρευνα του Θ Κατσανέβα (επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς), υπάρχουν επαγγέλματα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, που θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερες απολαβές και προοπτικές ταχύτερης ανέλιξης.

 Τα Επαγγέλματα Υγείας βρίσκονται πρώτα στη λίστα και συνεχίζουν να απορροφούν πολύ κόσμο: Οι Νοσηλευτές και Φυσιοθεραπευτές έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν μία θέση εργασίας αμέσως μετά τις σπουδές ενώ θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, λόγω γήρανσης του πληθυσμού και αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τη Διαιτολογία, διότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν επιτρέπουν στους περισσότερους να ασχοληθούν με τη διατροφή και την υγεία τους, ωθώντας τους να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια ειδικών.

 Ναυτιλία: Αποτελεί βασικό κλάδο στην Ελληνική Οικονομία προσφέροντας ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις κατάφεραν να διατηρηθούν παγκόσμια και ακόμη και στις δύσκολες μέρες μπορούν να δώσουν ευκαιρίες.

  Πληροφορική: Ενας ακόμη τομέας που έμεινε ανεπηρέαστος από την κρίση. Η ζήτηση για ανθρώπους που ασχολούνται με τεχνολογία αυξάνεται διαρκώς. Ιδιαίτερα δε ελπιδοφόρος κλάδος στον τομέα είναι η Ηλεκτρονική Εγκληματολογία.

 Τουριστικά Επαγγέλματα: Κυρίως η Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων αποτελεί καλή επιλογή, καθώς ο τουρισμός συνεχίζει βασικός εργοδότης της χώρας μας, δημιουργώντας τις περισσότερες θέσεις εργασίας για νέους.

  Θεωρητικές Επιστήμες: Σημειώνουν μεν αρνητικές προοπτικές αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το Coaching και τη Θετική Ψυχολογία που είναι κλάδος αναπτυσσόμενος δίνοντας στους απόφοιτους ευκαιρία να εργαστούν ως Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

 Κατασκευαστικά Επαγγέλματα. Παρουσιάζουν μεν πρόβλημα απορρόφησης, όμως για τους Μηχανολόγους Μηχανικούς η κατάσταση παραμένει ικανοποιητική.

  Ο νέος λοιπόν που θα κάνει Σωστή Επιλογή κατά τις ανάγκες και το παλμό της αγοράς εργασίας, θα αποκατασταθεί επαγγελματικά και θα ικανοποιήσει τα όνειρά του.


  Καλή Επιτυχία!