Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Γενική Συνέλευση Εκλογών της 25082019

 Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης Εκλογών 25ης Αυγούστου 2019

των μελών της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας

 

Το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019 στο γραφείο μας  (στο χώρο των δικηγορικών γραφείων ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ-Σολωμού 10 Κατερίνη 10ος όροφος) συγκεντρωθήκαμε οι :

Ευγένιος Παπαδόπουλος, Άγγελος Αγγελίδης, Βιβή Κοντοπούλου, Ευγενία Κορτσάρη, Ευαγγελία Κοφινά,  Γιώτα Παπαδοπούλου και Γιώτα Τσερτεκίδου, μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. καθώς και τα μέλη της Ένωσης Θεοφάνης Γκατζής, Ελένη Ζαραμητροπούλου , Ζωή Καραγιώργου, Κλεομένης Κούρτης, Χάρης Μπικηρόπουλος, Αργύρης Ολοκτσίδης, Νίκος Ραφαηλίδης, Μάκης Ρουσομάνης, Γρηγόρης Τριγλίδης και Φανής Τσεντεκίδου-Ζέττα

Και αρχίσαμε την προγραμματισμένη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση για την πραγματοποίηση εκλογών.

Συμφωνήσαμε να απαρτίσουν το προεδρείο της εφορευτικής επιτροπής οι:

Κλεομένης Κούρτης, Αργύρης Ολοκτσίδης και Γιώτα Παπαδοπούλου η οποία ανέλαβε τα πρακτικά.

Καλωσορίζοντας τα μέλη ο απερχόμενος πρόεδρος Ευγένιος είπε πως πέρασε μια δημιουργική  θητεία αυτής της διοίκησης στην  Ένωση Συγγραφέων Πιερίας (τελευταία συνεδρίαση ΔΣ η 18η Ιουλίου 2019).

Περάσαμε μια περίοδο με μεγάλη κινητικότητα, δημιουργία, εκδηλώσεις, συνεργασίες με φορείς του τόπου αλλά και με συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις εκτός Πιερίας, ανταλλαγή απόψεων, γνωριμία με ενδιαφέροντες ανθρώπους Πανελλήνιας εμβέλειας!  Και έθεσε το ερώτημα: «Έφερε κανείς μια πρόταση στο Δ.Σ.; Ανέλαβαν κάποιοι να κινούν τα νήματα;»

Ο Αργύρης απάντησε ότι γι΄αυτό βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι. Ο στρατηγός Κούρτης συνέχισε ότι είναι μέλος για να μας καθοδηγούν και να προσφέρουμε.  Του απαντήσαμε ότι όλες οι δράσεις γίνονται μετά από απόφαση Δ.Σ. και δημόσιο κάλεσμα.  Και το κάλεσμα για τη σημερινή Γ.Σ.υνέλευση παρέμεινε για σαράντα (40) μέρες στον Τύπο.  Η Ζωή παρενέβη λέγοντας ότι και η ίδια κάνει πολλά, διάφορα πράγματα αλλά αν καλούνταν να βοηθήσει κάπου, δε θα έφερνε αντίρρηση και πρότεινε να κάνουμε μια παράσταση για νοσοκομείο, παρουσίαση του παραμυθιού της κλπ.

Ο Άγγελος είπε ότι όλοι έχουμε προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα, κάποιοι και θέματα υγείας. Όσοι έρχονται, θέλουν την πρόοδο και αγαπούν την Ένωση. Αναφέρθηκε στον Ευγένιο κατά την περίοδο που ήταν στην τηλεόραση και τον περιτριγύριζαν «πεταλουδίτσες», άτομα του συμφέροντος, από το πρωί ως το βράδυ, με βλέψεις για βιβλιοπαρουσιάσεις υπό την αιγίδα της Ένωσης. Είναι στο χέρι μας, είπε, να έχουμε απαιτήσεις από τα μέλη πχ. «Κυρία, λείπετε 1,5 χρόνο και δε συμμετέχετε καθόλου ούτε φέρατε ένα βιβλίο κλπ».   Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να καταλήξουμε στη διάλυση.

Ο Στρατηγός στο σημείο αυτό είπε ότι η διαγραφή είναι καραμπινάτη! Καλύτερα να γίνει μια παρότρυνση.

Ο Γρηγόρης πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε το management και ετοιμάστηκε να προτείνει κάποιες ιδέες του που συμφωνήσαμε να τις συζητήσουμε σε Δ.Σ.  

Συμφωνήσαμε επίσης ότι πρέπει να τιμήσουμε πολλαπλώς τους οικοδεσπότες μας, την οικογένεια δικηγόρων ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Θυμίσαμε τη βράβευση στην κοπή βασιλόπιτας στο «Μέλαθρον» 26 Ιανουαρίου2017, όπου ευχαριστήσαμε δημόσια την οικογένεια Νίκου Παπανικολάου για την υποστήριξη στην Ένωση, το κάλεσμα επίσης στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις  που ακολούθησαν όπως στο «Με ή χωρίς» (στις 13 Φεβρουαρίου ΄18, όπου είχαμε την τύχη να διασκεδάσουμε με τις φωνητικές ικανότητες του μέλους μας Χρύσας Λουλοπούλου) και φέτος στις 23 Φεβρουαρίου ΄19 στο «Αυγό του κόκορα», όλες σε θερμό και χαρούμενο κλίμα με πλούσια δώρα από λαχνούς).  Συμφωνήσαμε όλοι ότι τους χρωστούμε πολλά! Πρέπει να κάνουμε μία εκδήλωση οικογενειακώς προς τιμήν τους και να τους προσφέρουμε συμβολικά δώρα, χειροποίητα ή από ένα βιβλίο μας.

 

Ο Άγγελος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ταμείο που περιέχει 960Ε (από συνδρομές και 2 εκδηλώσεις βασιλόπιτας). Ενημέρωσε επίσης ότι έγινε η φορολογική δήλωση. Ο Ευγένιος ανέφερε ότι πλήρωσε πρόστιμο 100Ε το οποίο ανέλαβε ο ίδιος, γιατί λέει ότι ήταν ευθύνη δική του.

 

Η γραμματέας (Ευγενία) πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ των μηνιαίων συνεδριάσεων που μαρτυρά όπως και η σελίδα-blog της Ένωσης (αφιερωμένη στην Πιερία μας, με τη συμμετοχή μελών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για παρουσίαση μέρους των έργων τους), πόση δουλειά γίνεται. Επίσης, γνωστοποιούνται οι εκδηλώσεις μας που πραγματοποιούνται κάθε φορά, πέρα από τον Τύπο, σε έντυπο και ηλεκτρονικό. Η επισκεψιμότητα  της σελίδας μας/blog  για την Πιερία ξεπέρασε τις 6.321 επισκέψεις…

Με τη μεγάλη σελίδα της Ένωσης στο facebook, υπάρχει δυνατότητα σε λογοτέχνες, δημοσιογράφους, εκδότες και bloggers από όλη την Ελλάδα να επικοινωνούν και μεταξύ τους για παρουσίαση του έργου του καθενός και της καθεμίας!

Επίσης, σε όλο αυτό το διάστημα δημοσιεύουμε για τις εκδηλώσεις της Ένωσης, γράφουμε άρθρα, κριτικές βιβλίων στους «Θεματοφύλακες λόγω τεχνών», στο περιοδικό «Νέα Αριάδνη», στο bookia, στον τοπικό Τύπο έντυπο ή ηλεκτρονικό. Έχουμε πλέον φωνή και φάνηκε πως μας υπολογίζουν!

Συμμετείχαμε ενεργά και μαζικά στη Λογοτεχνική Δράση της Βόρειας Ελλάδας «Ποίηση στις Ράγες», πρωτοβουλία της Μαρίας Ποπκιώση, φίλης συγγραφέως από τα  Γιαννιτσά. Τον Ιούνιο του ΄17 αναλάβαμε τη φιλοξενία στην αίθουσα κυλικείου του Σ. Σταθμού Κατερίνης με κινητοποίηση των μελών μας, επιτυχημένη προβολή της Πιερίας, (συμμετοχή φίλων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερς, bloggers, ντόπιοι αλλά και από την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα).  

Οι επισκέπτες-συγγραφείς επεδίωξαν να γνωρίσουν τα τουριστικά σημεία του τόπου μας, ενδιαφέρθηκαν δε και για ανάβαση στον Όλυμπο και για γνωριμία με μοναστήρια σε επικείμενες επισκέψεις. Φύγαμε με χαρακτηριστικό αναμνηστικό και πλουσιότεροι σε  φίλους.  Εμπλουτίστηκε η Δανειστική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της Ένωσης

με βιβλία που μας δώρισαν όλοι.  Εδώ να αναφέρουμε ότι η Βιβλιοθήκη μας αριθμεί 150 τίτλους περίπου και περιλαμβάνει ήδη έργα μελών μας, νομικά και οικονομικά βιβλία (δωρεά οικογένειας Παπανικολάου).

Στην δεύτερη, περσινή «Ποίηση στις Ράγες» που έγινε τον Ιούνιο του 2018 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης η Ένωση εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία μελών που ταξίδεψαν σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη, απαγγέλλοντας ποίηση τόσο σε συνταξιδιώτες όσο αργότερα και στην αποβάθρα μαζί με άλλους ποιητές. Πήραμε μέρος η γράφουσα, η κ Ευαγγελία Κοφινά, η κ Ελένη Ζαραμητροπούλου, η κ Χριστίνα Γεωργιάδου και ο κ Γρηγόρης Τριγλίδης που διαμένει στην Θεσσαλονίκη.

Γνωρίσαμε αξιόλογους ανθρώπους και προσφέραμε δικά μας βιβλία στο ¨Ράφι της Αγάπης¨. Όσοι συνέχισαν το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης, συμμετείχαν σε κοινή παρουσίαση με εικαστικούς καλλιτέχνες Έλληνες και Βαλκάνιους.

Προσωπικά συμμετείχα και εκπροσώπησα την Ένωση επιπλέον στη φετινή πρωτοβουλία της Ξανθής Χόνδρου-Χιλλ (Νάουσα, 16ης Ιουλίου 2019), που κάλεσε ποιητές της Β. Ελλάδας για ποιητικό περίπατο στην Αρχαία Μίεζα δηλαδή στο Αρχαίο Θέατρο, όπου έγιναν απαγγελίες και πνευματικό μνημόσυνο στη Δήμητρα Ταούλα.

Συνεχίζοντας την αναδρομή, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο εκδήλωση προς τιμήν της πόλης μας, παράλληλα με τα ¨Αικατερίνεια¨ (δύο τελευταία χρόνια: Η ΕΝΩΣΗ ΤΙΜΑ ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΠΟΛΗ στην Αστική Σχολή, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ στο καφενείο Τσαχούρ, ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ στην Αστική Σχολή) κινητοποιώντας τα μέλη της Ένωσης για έμπνευση και συμμετοχή. Η προσέλευση του κοινού είναι πάντα θεαματική!

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με την φωτογραφική ομάδα ΙΡΙΔΑ της Εστίας Πιερίδων Μουσών (εορτασμός Ημέρας Ποίησης, Αστική Σχολή Μάρτιος ΄17), με τη Θρακική Εστία που συνεργαστήκαμε στην παρουσίαση του Β΄ τόμου του Λαογραφικού Λεξικού του μέλους μας Άγγελου Αγγελίδη (με την ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας-Δεκέμβριος ΄16), στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του μέλους Μάκη Ρουσομάνη (Φεβρουάριος ΄17), επίσης τον Μάιο του ΄17 μέλη μας- ο πρόεδρος κ Παπαδόπουλος και ο στρατηγός Κλεομένης Κούρτης παρουσίασαν το βιβλίο περιήγησης στις αλησμόνητες πατρίδες του επίτιμου Λυκειάρχη κ Αθ Καβουνίδη. Στη Μικρασιατική Εστία φιλοξενηθήκαμε για την παρουσίαση της νουβέλας του μέλους μας Γρηγόρη Τριγλίδη.  Τον Μάιο του 2017 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του ποιητικού λευκώματος του μέλους μας Θάνου Κόσυβα με τίτλο  «Αμμόχωστος» με φωτογραφίες του Π Φιάκκα στην Αστική Σχολή, σε σύμπραξη του Δήμου Κατερίνης, Εστίας Πιερίδων Μουσών, της Φωτογραφικής Ομάδας ΙΡΙΔΑ, της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, του Συλλόγου Κυπρίων Πιερίας και του μουσικού σχήματος «Οι μελωδοί της Παράδοσης», με μεγάλη επιτυχία.

Στις 17 Ιουλίου ΄17 επιχειρήσαμε εκδήλωση μνήμης και τιμής με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ 1974-Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται» για τα 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή, σε κατάμεστη από κόσμο ΕΚΑΒΗ, με συνεργασία του Συλλόγου Κυπρίων Πιερίας. Η μουσική κάλυψη από το ¨De profundis¨ της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

Για την ημέρα των ερωτευμένων δεχθήκαμε πρόταση του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου  για συμμετοχή σε μουσικοποιητική εκδήλωση «προς τον έρωτα» που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου ΄18 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου. Συμμετείχαμε: Άγγελος Αγγελίδης, Ευγ. Κορτσάρη, Θάνος Κόσυβας, Χρύσα Λουλοπούλου, Χάρης Μπικηρόπουλος και το νέο μέλος Ντορότα Καραλιά που παρουσίασε και πίνακές της σχετικούς με το θέμα.

Η συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης σε εκδηλώσεις μας και η άμεση ανταπόκριση του Διευθυντή και μαέστρου κ Χαράλαμπου Ναβροζίδη πρέπει να τονισθεί!  Πρόσφατα μας παρακίνησε με ανάρτησή του να του στείλουμε ποιήματά μας προς μελοποίηση για την επόμενη Ημέρα της Γυναίκας, (Άνοιξη του 2020).

«Τα χρώματα της ψυχής», μια πρωτότυπη εκδήλωση στην Αστική Σχολή του Δήμου Κατερίνης που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου ΄18, με μεγάλη προσέλευση, στην Αστική Σχολή, αποτέλεσε μια μοναδική εκδήλωση τέχνης και φιλοσοφίας  με τη συνεργασία του Φιλοσοφικού Καφενείου της Εστίας Πιερίδων Μουσών, του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Σε όλη την περίοδο έγιναν βιβλιοπαρουσιάσεις μελών, υποστηρίξαμε δε με την παρουσία μας, όσο μπορούσαμε και εκδηλώσεις φίλων. Θέλουμε να είμαστε άνθρωποι του βιβλίου. Δε θα πάψουμε να το διαδίδουμε!

Σε συνέχεια της δράσης μας για τα βιοκλιματικά σχολεία, συγκεντρώσαμε βιβλία και επισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη του 18ου Δημοτικού (ενώ σε προηγούμενη θητεία υποστηρίξαμε την βιβλιοθήκη του 17ου Δημοτικού Κατερίνης).

Τον Απρίλιο του 2018 αρχίσαμε μία δράση ενίσχυσης νεοσύστατων βιβλιοθηκών, με δημόσιο κάλεσμα, σε πέντε (5) Γυμνάσια που μας ζήτησαν βοήθεια, με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδικού Βιβλίου, τα τρία (3) στη Σαντορίνη.  Από τη μαγιά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε δανειστικές βιβλιοθήκες που έχουν ανάγκη και μας ζητούν βοήθεια.

Μέλη μας έχουν επισκεφθεί τις ηλικιωμένες κυρίες στο Γηροκομείο Κατερίνης αλλά και άτομα στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ανάλογης δομής απαγγέλλοντας ποίηση.

Η Ζωή μας ενημέρωσε πως στο σχολείο της (ΕΠΑΛ Αιγινίου) στο μάθημα πληροφορικής, έκανε «Escape room» και πρότεινε άμεσα έξι (6) άτομα-μέλη της Ένωσης να πάρουν μέρος. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρ. Ένωσης με συντονιστή το ΝΟΕSIS.

 «Τραγουδώντας το ΄21» ονομάσαμε την εκδήλωση προς τιμή της ποίησης την 21η Μαρτίου 2019 αλλά απαγγείλαμε και δικά μας αναλόγου θέματος.  Υποστηρίξαμε την έκθεση παραδοσιακής κούκλας της Νίτσας Ξανθοπούλου κατά τις Εαρινές Ημέρες Μουσών της Ε.Π.Μ. (23/3-7/4/2019) καθώς και τις παράλληλες δράσεις με παρουσίαση της ευζωνικής στολής, γνωριμία με τους ήρωες του τόπου (Διαμαντή Νικολάου κλπ), ακούσαμε παραδοσιακά τραγούδια από χορωδίες.

Τον Ιούλιο ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τις εκλογές που αποφασίστηκαν για τις 25 Αυγούστου 2019 με δυνατότητα υποψηφιότητας μεταξύ των ταμειακώς εντάξει. Συμφωνήθηκε η προκήρυξη να κυκλοφορεί για ένα μήνα στις εφημερίδες και για δύο (2) Σ/Κ να τακτοποιούνται τα μέλη ταμειακά.  Συμφωνήθηκαν τα του δημόσιου απολογισμού τα οποία εγκρίθηκαν και δημοσιεύονται.

 Στη συνέχεια προχωρήσαμε στις εκλογές υπογράφοντας μετά το πέρας

 Για τη σύνταξη

Ευγενία Κορτσάρη

Γ. Γραμματέας

Ομαλή η εκλογική διαδικασία στην Ένωση Συγγραφέων Πιερίας


Ομαλά εξελίχθηκε σήμερα η διαδικασία των Εκλογών για ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ.  Παρά τον ασυνήθιστο καύσωνα τα μέλη προσήλθαν στα γραφεία της Ένωσης.

Μετά δε από την καθιερωμένη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση (όπου ακούστηκαν απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των παρισταμένων), άρχισε η διαδικασία των Εκλογών.

Η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ.  για κατανομή αρμοδιοτήτων αναμένεται για το επόμενο Σαββατοκύριακο.