Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακής κούκλας Νίτσας και Λίζας Ξανθοπούλου με αφιέρωμα στην ιστορία των Λαζαίων, στα πλαίσια των Εαρινών Ημερών Μουσών

 








Το απόγευμα της 23ης Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αστική Σχολή η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης χειροποίητης κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές του Αγώνα, της κας Νίτσας Ξανθοπούλου με κέντημα  της κόρης της κας Λίζας Ξανθοπούλου και  φετινό τίτλο  «Λαζαίοι: οι σταυραετοί του Ολύμπου και ήρωες της εθνικής παλιγγενεσίας».

Η τελετή έτυχε μεγάλης αποδοχής από την τοπική μας κοινωνία με το πλούσιο πρόγραμμά της  και φιλοξενούμενη σε ένα χώρο όπου εκτίθενται οι πίνακες του κου Γεωργίου Τζιόκα.  

Επίσης, η έκθεση των έργων της κας Ξανθοπούλου πέτυχε τον σκοπό της να αποδώσει τιμή στους  Ήρωες του ΄21,   με την πληθώρα των εκθεμάτων για πρώτη φορά και  παρουσίαση ειδικά των  δικών μας τοπικών ηρώων, της οικογένειας  των Λαζαίων  που απεικονίζεται ολοζώντανα μπροστά μας.

Υπεύθυνη για την παρουσίαση της εκδήλωσης των εγκαινίων ήταν η κα Μυράντα Παππά - αντιπρόεδρος του ΟΠΠΑΠ,  χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου  και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κ. Μηλιάς κος Γεώργιος Χανδόλιας ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, φανερά συγκινημένος.   

Η κα Ιωάννα Ηλιάδου χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Εστίας Πιερίδων Μουσών και στη συνέχεια ερμήνευσε απόσπασμα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους ενώ ο αντιπρόεδρος κος Ηλίας Παπάζογλου απέδωσε με επιτυχία δημοτικά τραγούδια με τη συνοδεία του μαέστρου κου Νίκου Πατρή στο λαγούτο και του κου Γεωργίου Τσιρίμπαση στο κλαρίνο.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ο κος Αθανάσιος Μπίντας-ομότιμος καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας του Παν/μίου Νις, πρόεδρος του οργανισμού  Ολύμπια εν Δίω, συνεπήρε το ακροατήριο σκιαγραφώντας το ιστορικό πλαίσιο όπου έδρασαν οι Λαζαίοι.

Η κα Νίτσα Ξανθοπούλου ευχαρίστησε όλους και όλες για την παρουσία τους και συγκινημένη δήλωσε ότι ήταν η πιο σημαντική μέρα της ζωής της!

Η γράφουσα απήγγειλε το ποίημά της αφιερωμένο στον Γεωργάκη Ολύμπιο και δεύτερο με τίτλο «Στιγμές», τιμή σε  όλους τους ήρωες της πατρίδας μας.   Επίσης, το τελευταίο της  για το πολύνεκρο σιδ/κό δυστύχημα των Τεμπών.

Την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωποι της Ι. Μητροπόλεως, εκπρόσωποι βουλευτών, πολιτευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πολλοί συμπολίτες μας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η γνωστή αρχιτεκτόνισσα  κα Κλειώ Δημάση που με αφοσίωση εργάστηκε στη λεπτομέρεια για την επιτυχία της.

Η έκθεση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των  Εαρινών Ημερών Μουσών, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κατερίνης, τον ΟΠΠΑΠ και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνα και υπό την αιγίδα της Περιφ. Ενότητας Πιερίας.  Θα διαρκέσει έως τις 5 Απριλίου 2023, καθημερινά με ωράριο επισκέψεων 10.00-13.00 και 18.00-20.00 (για ομαδικές ξεναγήσεις καλείτε την κα Ξανθοπούλου στο 6972-924330)

 

                                                                Ευγενία Κορτσάρη

                                                                Αντιπρόεδρος  Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας