Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Λίγο διαφορετική η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2020 (από τα σπίτια μας)

Κείμενο και φωτογραφίες της Ευγενίας Κορτσάρη

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ορίστηκε από την UNESCO η 23η Απριλίου καθώς το 1616, μια σημαντική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία, εκείνη την ημέρα απεβίωσαν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ Θερβάντες. 
Τιμήσαμε τα περασμένα χρόνια με την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας την ημέρα αυτή, με πετυχημένες εκδηλώσεις, δράσεις για το βιβλίο και δημοσιεύσεις.
23η Απριλίου 2020, στην εποχή του κορωνοϊού, με απαγορεύσεις εξόδου πέραν από συγκεκριμένους λόγους, καθώς επίσης  και απαγορεύσεις συγκέντρωσης πολλών ατόμων τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό χώρο. 

Παρακάτω θα επιχειρήσω (από το σπίτι) μία μικρή αναφορά στις νέες κυκλοφορίες έργων μελών της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, ξεκινώντας από τον πρόεδρο κο Άγγελο Αγγελίδη που  παρουσίασε το πρωτότυπο λαογραφικό-πολιτιστικό του λεξικό με λέξεις και εκφράσεις από την Ανατολική Θράκη, σε μία ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση στη Θρακική Εστία Κατερίνης, την ημέρα του εθίμου της Βαρβάρας.  https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKZFvLxmc8bDum-uUAcUyq-VyJ8C1EdG0icj5o6awXLGddl6jTPzXS7oWHD14CRcc0I3vRETymZ1XXCFdkVyMIzNus4yz1-lkdcyOrjBYpdkBSlAx4mhiNtdSr0m3l_GLrI_gLgBDGv2Q/s640/DSC04630.JPG
Επίσης, ο ποιητής Άγγελος Αγγελίδης κυκλοφόρησε τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο "Βαθύτερα", με την οποία συμμετείχε και στην Εσπερίδα της ΣΕΠΕ (συνδιοργάνωση με ΕΝΩΣΥΠ) της 24/2/2020 με τον τίτλο "Ο εκπαιδευτικός ως δημιουργός. *
Με έναν ώριμο λόγο και γραφή αξιοζήλευτη, καταπιάνεται με σοβαρά και επίκαιρα θέματα ατομικής και συλλογικής συνείδησης.  Ανθρώπινος, πνευματικός, νοσταλγικός, κριτικός, συμπονετικός μα και τρυφερός.



Ο διακεκριμμένος δικηγόρος της πόλης μας και μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας κος Δημήτριος Δημηνάς στο 3ο του βιβλίο με τίτλο "Η τελευταία εξομολόγηση" μας παρουσιάζει το ημερολόγιο μιας αξιόλογης και χαρισματικής νεαρής κοπέλας, αποτελώντας έτσι μια αφήγηση της πολύβουης ζωής της. Το βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα αλλά αληθινή καταγραφή της ιστορίας της μοιραίας αυτής κοπέλας που κατά παράκλησή της συνέγραψε το βιβλίο ο συγγραφέας μας "προς παραδειγματισμό άλλων κοριτσιών, για να μην έχουν τη δική μου κατάληξη" και όπως αναφέρει ο ίδιος ο κος Δημηνάς " .... που θεωρώ οτι μπορεί να αποβεί χρήσιμο για γονείς και παιδιά που διέρχονται το κρίσιμο στάδιο της εφηβείας".

Το τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημά της με τίτλο "Ο ακατάβλητος αρμάτορας" συνέγραψε η πολυβραβευμένη συγγραφέας, φιλόλογος και μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας κα Φάνυ Κουντουριανού-Μανωλοπούλου, αφιερωμένο στον Γεωργάκη Ολύμπιο δωρίζοντας τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου στο Σύλλογο Λειβαδιωτών Κατερίνης.



Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης κας Βιβής Κοντοπούλου με τον τότλο "Το δάκρυ του πατέρα" που κοσμεί τη Βιβλιοθήκη μας.
   
     
















Μας εξέπληξε ευχάριστα η κυκλοφορία της νέας 2ης ποιητικής συλλογής του μέλους της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας κ Αντώνη Σαμολαδά και ευχόμαστε να΄ναι καλοτάξιδη!

Συλλογικό έργο το επόμενο, με συμμετοχές στη δράση ποιητών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με τον τίτλο "Η ποίηση ταξιδεύει εις Εύριπον" όπου πήραν μέρος και μέλη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας (Ευγενία Κορτσάρη, Ευαγγελία Κοφινά και Γρηγόρης Τριγλίδης)


Συνεχίζοντας, αναφέρουμε τα τελευταία βιβλία του μέλους μας κ. Αναστασίου Τερζή που δωρίθηκαν στην Βιβλιοθήκη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας  κατά την εορτή της βασιλόπιτας και είναι: "Η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ", ένα φροντισμένο πόνημα που έρχεται επίκαιρα στην κυκλοφορία, διαρθρωμένο σε πέντε (5) κεφάλαια, σε καλαίσθητη έκδοση, με έρευνες, αρθρογραφία, φωτογραφίες και χάρτες.

Επίσης του ιδίου, "100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ", μια ιστορική επετειακή έκδοση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη σύνδεση των ελληνικών σιδηροδρόμων στο Αιγίνιο με τους ευρωπαϊκούς (22/5/1916-22/5/2016).  Το εκλεκτό λεύκωμα διαθέτει πολλές παλιές φωτογραφίες, αποσπάσματα εφημερίδων, αλληλογραφία και στο τέλος ένα αφιέρωμα  ΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.


Δεχθήκαμε επίσης μία δωρεά, από τον επιχειρηματία κο Γεώργιο Σπυριδόπουλο, το μικρό βιβλίο "Τον καιρό της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα" όπου με την επιμέλειά του περιλαμβάνονται οι επιστολές της συγχωρεμένης μητέρας του με την οικογένεια, όσον καιρό ήταν στη φυλακή, στο δεύτερο μέρος η μετάφραση στα αγγλικά και στο τρίτο μέρος φωτογραφίες, στη μνήμη της μητέρας του.


Τέλος, ένα ακόμη δώρο που δεχθήκαμε από τον φίλο της Ένωσης Δρ. Ιωάννη Σ.Λιανό με τον τίτλο "ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ". Πρόκειται για μία σοβαρή μελέτη χωρισμένη σε τέσσερα (4) μέρη και αυτά σε υποκεφάλαια και σκοπό έχει να εξηγήσει τι είναι σφάλμα, ποιες οι αιτίες διάπραξής του, ποιες οι προϋποθέσεις αποφυγής του, τι είναι υπαιτιότητα και τι ευθύνη και κάτω από ποιες προϋποθέσεις υπάρχει ή δεν υπάρχει ευθύνη. Σε γλώσσα απλή και κατανοητή εξηγούνται οι διάφορες έννοιες, με αναδρομή στην Ιστορία και στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αλλά και στη σύγχρονη ψυχολογία, ενώ στο τέλος γίνεται αναφορά στη μετάθεση ευθυνών.
Πολύ χρήσιμο και διαχρονικό βιβλίο όπου στην κυριολεξία "παίρνει ο συγγραφέας από το χέρι τον αναγνώστη" να του συστήσει τους αρχαίους μας προγόνους και την εκάστοτε άποψή τους.




* Σημείωση:
Στην παραπάνω εσπερίδα συμμετείχα και η ίδια τόσο με την προσωπική ποιητική μου συλλογή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤ:Α όσο και με το συλλογικό έργο "Τρίγλωσση Ανθολογία Ποίησης Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ... ΚΩΝ/ΠΟΛΗ"  (όπου περιλαμβάνονται και άλλα μέλη της Ένωσης όπως η Ευαγγελία Κοφινά και η Γιώτα Τσερτεκίδου)