Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Εγκαίνια έκθεσης χειροποίητης κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές Ηρώων του ΄21 Νίτσας και Λίζας Ξανθοπούλου στην Ηρωική πόλη της Νάουσας

                                                








Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 201ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της πόλης της Νάουσας πραγματοποιείται έκθεση χειροποίητης κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές των Ηρώων του΄21 της Νίτσας και Λίζας Ξανθοπούλου στην αίθουσα ΚΑΜΙΝΙ του Πολυχώρου Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ, με την επιμέλεια της αρχιτεκτόνισσας Κλειώς Δημάση, μετά από πρόσκληση του Δήμου της Ηρωικής πόλης της Νάουσας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν  την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 και στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται κούκλες των κλεφταρματωλών της οικογένειας των Λαζαίων της περιοχής Ολύμπου και Πιερίων  καθώς και Ηρώων της Επανάστασης και του Ολοκαυτώματος της Νάουσας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι γυναίκες που προβάλλονται στον κεντρικό χώρο οι οποίες θυσιάζονται πέφτοντας με τα παιδιά τους από τον βράχο στα  βαθιά νερά της Αράπιτσας.  Οι στολές που κρεμάστηκαν από ψηλά, αναπαριστούν τις ψυχές των ηρώων ανδρών και γυναικών που πορεύονται προς τον ουρανό.

Την έκθεση προλόγισε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νάουσας  κος Κώστας Χατζηστυλλής  εκπροσωπώντας τον Δήμο Νάουσας, η κα Νίτσα Ξανθοπούλου ευχαρίστησε θερμά όλους και όλες και στο τέλος μίλησε η επιμελήτρια  κα Κλειώ Δημάση για το στήσιμο της έκθεσης. 

Η γράφουσα απήγγειλε ποίημά της από τη συλλογική ποιητική ανθολογία  «Η ποίηση ταξιδεύει στο 1821» εκδόσεως ΣΑΜΠΟΣ και Μ.Ποπκιώση έτους 2021 με  ηρωική ποίηση και ακολούθησε η Ναουσαία Μαρία Κολτσάκη, επίσης μέλος της ομάδας, με το ποίημά της «Λόγια χαλασμού».  Επιπλέον ενημερώσαμε την ομήγυρη ότι η σχετική έκδοση με ποιήματα και έργα τέχνης Βορειοελλαδιτών ποιητών και εικαστικών διατίθεται σε σχολικές βιβλιοθήκες λυκείων καθώς και σε βιβλιοθήκες  δήμων αλλά και πολιτιστικών συλλόγων των νομών μας.

Κατασυγκίνησε το κοινό το παραδοσιακό τραγούδι «Μακρυνίτσα» που ακούσαμε ηχογραφημένο, ερμηνευμένο α καπέλα, από τη Μαίρη Δούτση.

Θερμή υπήρξε η προσέλευση αρκετών φίλων και εραστών της λαογραφίας και της τοπικής παράδοσης. Παρούσα και η αεικίνητη Ευγενία Ζάλιου που έχει συγγράψει  το βιβλίο «Γυναίκες και φορεσιές της Νάουσας, το τέλος μιας εποχής» που αποτελεί μια σημαντική έκδοση και έργο ζωής, με ολοζώντανες φωτογραφίες οικογενειών, εξαρτημάτων φορεσιών, κλπ.

Η έκθεση διαρκεί 20-30 Απριλίου 2023 και με ώρες λειτουργίας: Παρασκευή-Κυριακή 18.00-21.00 & Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-14.00

            Ευγενία Κορτσάρη - φιλόλογος, ποιήτρια, αντιπρόεδρος Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας