Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΛΗΞΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ


Έληξε με επιτυχία το 2ο ετήσιο Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών στην Πλάκα Λιτοχώρου Πιερίας  - που ομολογήθηκε από όλους, συμμετέχοντες και επισκέπτες- κατά το διάστημα 22-24/7/2022  και διοργανώθηκε από  την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας και την Ομάδα       «Η ποίηση ταξιδεύει» στο φιλόξενο χώρο του Veranda Sea Side της φιλότεχνης και ιδιαίτερα φιλόξενης  Έλλης Νανίτσου που φρόντισε να είμαστε όσο πιο άνετα γινόταν.

Το αφιέρωμα που επιχειρήθηκε και παρουσιάστηκε τόσο  λογοτεχνικά όσο και εικαστικά είχε θέμα την προσφυγιά και τις αλησμόνητες πατρίδες, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή .

Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 22/7/2022  με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κος Γεώργιος , για την απότιση τιμής στα αδικοχαμένα θύματα του Ξεριζωμού από τον Πόντο, τη Μ. Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Μετά από σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας κ. Άγγελου Αγγελίδη, ξεκίνησε αλφαβητικά  η παρουσίαση των καλλιτεχνών και η ανάγνωση των   ποιημάτων  από τους :  

Άγγελο Αγγελίδη, Αντωνία Βαρμάζη, τη βραβευμένη μας σε Ελλάδα και Κύπρο Ελένη Ζαραμητροπούλου,  τη νέα φίλη μας Λαμπρινή Κελεσίδου με καταγωγή από τη Λεπτοκαρυά αλλά ζει και εργάζεται στη Θεσ/νίκη.                                                                                                                      

Το διήγημά της για την προσφυγιά , στη μνήμη της γιαγιάς της Δέσποινας και των δοκιμασιών που τράβηξε, ανέγνωσε η φιλόλογος-συγγραφέας Δέσποινα Καρτσούνα από το Λιτόχωρο, από τη συλλογή διηγημάτων της «Με του αγέρα θύμησες».

Η Ζωή Καραγεωργίου απήγγειλε το ποίημα «Χριστέ και Παναγιά μου» που το έγραψε με έμπνευση από εικόνισμα  του 1800.

Η υπογράφουσα, μετά  το ποίημά της «Τιμή», συνέχισε με ανάγνωση αληθινής μαρτυρίας επιζώντων μέχρι να φτάσουν στο Καραμπουρνάκι για ένα τσάι… χωρίς ψωμί.                                                         

Η  Μαρία Ποπκιώση, που πάντα μας ξεσηκώνει, παρουσίασε με τη Μαρία Ξανθοπούλου μερικά από τα ποιήματα που περιέχονται στην ποιητική συλλογή «Σμύρνη μου» που δημιούργησαν από κοινού  με την Άντζελα Κυριακοπούλου,  από Γιαννιτσά.                                                                                           

Επίσης, απήγγειλε ποίημά του  ο Γιώργος Σαμαρτζίδης  που ήρθε από Αριδαία, ο δικός μας  Αργύρης Ολοκτσίδης , η  βραβευμένη στην Ιταλία Γιώτα Τσερτεκίδου ανέγνωσε ποίημά της «ΤΑ ΠΑΘΗ»  καθώς και του Δημητρίου Γεωργίου απόστρατου στρατιωτικού με τίτλο «Αγωνία».                                             

Η Θεοφανία Τσεντεκίδου-Ζέττα ανέγνωσε απόσπασμα διηγήματος με θέμα την προσφυγιά,  από το βιβλίο της «Το λαξεμένο παγκάκι».                                                                                                  

Η Έλενα Χρηστίδου απήγγειλε το εκφραστικό ποίημά της «Αμελέ ταμπουρού».                                      

Η ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ  Βασιλική Γκουντσίδου  μας διάβασε χειρόγραφα του παππού της από τη Μ. Ασία.

Από τους εικαστικούς, πήραν μέρος και παρουσίασαν το  έργο  τους  οι:

Λιλίκα Αρνάκη  που ανέγνωσε και αφηγηματική ιστορία,  η Ελένη Βούβαρη, ο Σίμος Δεμερτζίδης, η Κων/να Καρλέτσα, ο Μιχαήλ Κωστόπουλος, η Χριστίνα Πάτσιου, η Μαίρη Ρουμπιέ, η Dragana Savic, η Ερμίνα Σινωπίδου,  ο γλύπτης Άραμ Τόρος, η Αθηνά Τσιρίκα με τις αφίσες της και την ανάγνωση μαρτυρίας  επιζώντων, η Ελευθερία Φωτίου, η φωτογράφος Ελένη Ποπκιώση και ο Κυριάκος  που κάλυψε την εναρκτήρια εκδήλωση.

Η αγαπητή σε όλους μας Νίτσα Ξανθοπούλου συμμετείχε με τις παραδοσιακές κούκλες της με γνήσιες φορεσιές από την Ανατολική Θράκη, Σμύρνη, Πόντο και εντυπωσίασε τους πάντες καθώς όλοι επιδίωξαν να φωτογραφηθούν μαζί της!

Στο μουσικό μέρος συνέβαλε ουσιαστικά ο νεαρός ακορντεονίστας, υπέρμαχος της παραδοσιακής μουσικής, από την Πέλλα, Χρήστος  Μυλονόπουλος που έπαιξε ακούραστα γνωστά παραδοσιακά ακούσματα.

Το Φεστιβάλ μας παρακολούθησαν εκπρόσωποι φιλικών συλλόγων, συγγενείς ,  φίλοι αλλά και αρκετοί  θαμώνες του καταστήματος.

Καθ΄όλη τη διάρκεια συγκεντρώναμε βιβλία μας για δωρεά στη Δανειστική Βιβλιοθήκη της Σαμαρίνας με την ευχή να την επισκεφθούμε του χρόνου. Τα βιβλία, πενήντα (50) τίτλοι, πρόκειται να ταξιδέψουν το Σάββατο  30 Ιουλίου 2022 για Σαμαρίνα.                                                                                         

Καλό κατευόδιο να έχουν κι εμείς να ξανασυναντηθούμε σε ένα χρόνο από τώρα, με ένα άλλο ιδιαίτερο θέμα!

 

                                                Ευγενία Κορτσάρη

                                                Αντιπρόεδρος  ΕΝΩΣΥΠ

 











https://www.facebook.com/groups/439722542869649/posts/2185962401578979/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου