Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Μορφές του ΄21














Το απόγευμα της Κυριακής 30/7/2023 ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου πραγματοποίησε εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης χειροποίητης κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές Ηρώων του ΄21 της κας Νίτσας Ξανθοπούλου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου, αφιερωμένη στην απελευθέρωση του Λιτοχώρου. Προστέθηκαν με την ευκαιρία  οι κούκλες με τους πρωτοστάτες του Αγώνα του Ολύμπου: Ευάγγελου Καραβάγκου, Επισκόπου Νικολάου Λιούση, λοχαγού Κοσμά Δουμπιώτη.  

Την εκδήλωση στο προαύλιο του σχολείου προλόγισε η κα Ευανθία Τσούκα, μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Λ., ντυμένη με παραδοσιακή λιτοχωρίτικη φορεσιά,  ευχαριστώντας τις αρχές, τους τοπικούς φορείς, εκπροσώπους συλλόγων, φίλους και μέλη για την παρουσία τους.  

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους παρόντες η αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου.

Για το πνεύμα και την επιμέλεια της έκθεσης αναφέρθηκε η αρχιτέκτων κα Κλειώ Δημάση.

Η δημιουργός κα Νίτσα Ξανθοπούλου ευχαρίστησε την πρόεδρο του Π.Ο.Λ. κα Λένα Ρηγοπούλου και το Δ.Σ. για το κάλεσμα καθώς και όσους τίμησαν την εκδήλωση.

Για το ιστορικό της απελευθέρωσης του Λιτοχώρου μίλησε η ιστορικός Σταυρούλα Καρπώνη,  μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Λ., στην ομιλία της με θέμα "Από την Επανάσταση του 1821 έως την Επανάσταση του Ολύμπου" 

Εκπροσωπώντας την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας η γράφουσα απήγγειλε ποιήματά της αφιερωμένα στην ηρωική ποίηση.

Την εκδήλωση κοσμούσαν με παραδοσιακές λιτοχωρίτικες φορεσιές τα μέλη του Δ.Σ. κυρίες : Αθανασία Κυρίτση και Κατερίνα Τσιμούρα.  Επίσης, στο λάβαρο παραστάθηκαν οι χορεύτριες του εφηβικού τμήματος Ελένη Γκουτζαμάνη και Μαρίκα Κάκαλου.

Παραδοσιακή μουσική έπαιξαν αφιλοκερδώς οι μουσικοί:  Μανώλης Παπαγεωργίου κλαρίνο, Νίκος Κολωνιάρης λαούτο, Γιάννης Σαρχασάκης κρουστά και Νίκος Φαρμάκης στο τραγούδι.

Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα από μέλη του Π.Ο.Λ. που ευχαρίστησαν όλους τους επισκέπτες.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5/8/2023 κατά τις ώρες 19.00-21.00.

Για την Τετάρτη 2/8 στις 21.00 προγραμματίζεται συναυλία της χορωδίας του Π.Ο.Λ με μαέστρο τη Μαρίκα Φωτοπούλου και είσοδο ελεύθερη.

Καλή επιτυχία!

Ευγενία Κορτσάρη φιλόλογος, ποιήτρια.