Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Από Φανή Τσεντικίδου-Ζέττα








Σύντομο Βιογραφικό

Η Φανή Τσεντικίδου-Ζέττα είναι γέννημα-θρέμμα της Κατερίνης, από γονείς -μαχητές ζωής- με ποντιακές και βλάχικες ρίζες. Μητέρα δύο παιδιών, του Αθανάσιου, νομικού, και της Μαρίας, καθηγήτριας αγγλικής φιλολογίας. Με επαγγελματικό διαβατήριο ζωής τις σπουδές της ως αριστούχα υπότροφος-πρώτη εισαχθείσα στην Παιδαγωγική Σχολή Λάρισας, άρχισε νωρίς τη διδασκαλική της πορεία διοριζόμενη στο διθέσιο Δημ. Σχολείο Δαμιανού Πέλλας.
Μετά από αποσπάσεις σε μεγαλύτερης οργανικότητας Σχολεία του ίδιου Νομού, ακολούθησε μετάθεση στην Πιερία, σε Σχολεία της οποίας, όπως Αλωνίων, Καρίτσας, Περίστασης και ιδίως στο Ειδικό Σχολείο Κατερίνης, συνέλεξε πολύτιμες εμπειρίες αξιοποιώντας τις γνώσεις, το μεράκι, την αγάπη για τους μαθητές και τις μαθήτριές της.
Βίωσε σημαντικές και καρποφόρες εμπειρίες στη Γερμανία αποσπώμενη σε Σχολεία του απόδημου Ελληνισμού και φοιτώντας σε διεθνούς βεληνεκούς Πανεπιστήμια της Αλλοδαπής, όπως της γερμανικής πόλης Tübingen (Τίμπινγκεν), όπου ολοκλήρωσε αριστεύοντας τις Σπουδές της σε μεταπτυχιακό και προδιδακτορικό επίπεδο στα Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Διοίκηση της Εκπαίδευσης, επικεντρώνοντας στη Σχολική Παιδαγωγική.
Τελειοποίησε τις γνώσεις της στη Γερμανική γλώσσα αποκτώντας Πανεπιστημιακό Δίπλωμα, ενώ ήταν ήδη πολύ καλή κάτοχος της Αγγλικής και σε ικανοποιητικό βαθμό της Γαλλικής.
Με την επιστροφή της στην πατρίδα και μετά την απόκτηση του Διπλώματος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Σχολής, τοποθετήθηκε οργανικά στο 5ο Δημ. Σχολ. Κατερίνης, όπου και άσκησε καθήκοντα Υποδιευθύντριας, πλουτίζοντας την πείρα και παράλληλα τις γνώσεις της στις Νέες Τεχνολογίες.
Η κορύφωση των εμπειριών και το κλείσιμο της αυλαίας του εκπαιδευτικού της έργου έγινε με 10ετή θητεία στη θέση της Διευθύντριας στο 12θέσιο Δημ. Σχολ. Καλλιθέας “Ολυμπιάδα”, για την επωνυμία του οποίου πρωτοστάτησε. Στο Σχολείο της Καλλιθέας, το οποίο υπήρξε συνειδητή επιλογή της.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με την επιστήμη της και έχει οργανώσει καινοτόμα προγράμματα-εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας-συνεργαζόμενη με αρμόδιους φορείς και με έγκυρα Πανεπιστήμια.

Διετέλεσε επίσης Αναπληρωματικό Μέλος του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Πιερίας και διακόνησε πιο ενεργά τον πολιτισμό κατέχοντας και τιμώντας διοικητικά αξιώματα σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, όπως στο Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Πιερίας “Ο ΟΛΥΜΠΟΣ” και στο Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, καθώς και σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
Δηλώνει πρωτίστως δασκάλα αλλά και ερασιτέχνης του λόγου και της επικοινωνίας,

ούσα Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας από την ίδρυσή της. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, παιδαγωγικές εισηγήσεις, δελτία τύπου, πανηγυρικούς λόγους και λογύδρια, μικρό αριθμό ποιημάτων και δοκιμίων, την πρότυπη διπλωματική της εργασία ως βιβλίο στη Γερμανική γλώσσα, ενώ πρόσφατο πόνημά της είναι το Ανθο-ημερο-λόγιο “Σχολειό μου αγαπημένο”.