Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Μίκης Θοδωράκης: «Ο Ελληνισμός αποτελεί δύναμη στη Σοβιετική Ένωση και έχουμε χρέος να τον βοηθήσουμε»

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαγεωργίου-Εκπομπή «Καλημέρα Κατερίνη, καλημέρα Μακεδονία, στο Ράδιο Κατερίνη


Πολλές φορές προκάλεσε με τα λόγια και τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα. Πρωταγωνιστής σε πολιτικούς αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες από την πλευρά της αριστεράς, το 1974 ξεστομίζει την περίφημη φράση «Καραμανλής ή τανκς» και εκλέγεται με την αριστερά.

Το 1988 πηγαίνει σαν άτυπος απεσταλμένος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στον Οζάλ στην Άγκυρα. Από το 1989 πολιτεύεται με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον χρίζει Υπουργό.

Πέρα από τον πολιτικό που κάποιες στιγμές δέχθηκε επικρίσεις από πολλούς, υπάρχει και ο καλλιτέχνης.  Ένας καλλιτέχνης παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ποιος δε συγκινήθηκε και δεν ένιωσε σαν ένα κομμάτι του εαυτού του τα τραγούδια του, ορισμένα τουλάχιστον από αυτά;  Ποιος δεν τραγούδησε τη «Ρωμιοσύνη», τα   «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας»,  το « Άξιον Εστί»;

Δίνει συναυλίες παντού μεταφέροντας τη φωνή του ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου.

Αυτή η υψηλή φιγούρα στα μαύρα είναι ένας  ζωντανός θρύλος.

Ο πειρασμός για μια κουβέντα μαζί του μεγάλος.  Τον πλησιάζουμε έχοντας το φόβο ότι δε θα ανταποκριθεί.  Αντίθετα από ό,τι φοβόμαστε, είναι απλός και προσηνής.  Κανένα ύφος απρόσιτο.  Μας μιλά σα να γνωριζόμαστε από καιρό.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου: Τι μπορεί να προσφέρει μια συναυλία σαν την αποψινή;

 

Μίκης Θεοδωράκης: Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι επιδιώκω να δώσω μια ουσιαστική αισθητική αλλά και πολιτική-κοινωνική άποψη στον πολίτη μέσα από την μεγαλόπνοη ποίηση.

Να νιώσει το πάθος και τη δύναμη αυτού του ποιητικού λόγου που έχει τη δύναμη να διαμορφώνει συνειδήσεις και να γκρεμίζει κάθε λογής φράγματα.

Να σπρώχνει τον κόσμο «λίγο ψηλότερα».

 

Γιάννης Παπαγεωργίου:  Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζετε ένα σχέδιο οργάνωσης του Ελληνισμού, για τους Έλληνες Ποντίους στη Σοβιετική Ένωση.

 

Μίκης Θεοδωράκης:  Πραγματικά, έτσι είναι.  Γίνονται μεγάλες προσπάθειες να πραγματοποιηθεί τώρα που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι Ελληνοπόντιοι μπόρεσαν να συγκεντρωθούν όλοι μαζί.  Γιατί, όπως είναι γνωστό,  είχαν διασκορπιστεί από το Στάλιν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά εμπόδια ακόμα.  Είναι απαραίτητη από την πλευρά μας η ενίσχυση σε βιβλία, δασκάλους, καλλιτέχνες, θέατρο και μουσική.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου:  Αυτό σημαίνει ότι θα διαμορφώσουμε ένα πολιτιστικό τόξο, ώστε να ενώσουμε τον Ελληνισμό παντού;

 

Μίκης Θεοδωράκης:  Το τόξο αυτό υπήρχε και πριν με τους Πόντιους, δυστυχώς όμως τους εκδίωξαν.  Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ακόμα και τώρα που έγινε αυτή η επίσημη επίσκεψη.  Ήταν δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους.  Συγκεντρώθηκαν οι άνθρωποι να μας δουν και τους διέλυσαν.  Αυτό με έκανε να στεναχωρηθώ πολύ.

Φοβούνται πολύ τη συγκέντρωση του ελληνικού εθνικού στοιχείου.

Κατά τους υπολογισμούς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500.000 Έλληνες Πόντιοι, με τους μεικτούς γάμους όμως οι Πόντιοι είναι ένα εκατομμύριο.  Δηλαδή μία τεράστια δύναμη.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου:  Ο Μίκης Θεοδωράκης ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει;

 

Μίκης Θεοδωράκης:  Όλοι προσπαθούμε, το ίδιο και εγώ.  Αυτόν τον καιρό προτείναμε να δημιουργήσουμε ένα Ελληνοσοβιετικό Συμβούλιο Πολιτισμού.  Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.  Όλα εξαρτώνται από την οργάνωση και τον προγραμματισμό.  Μαζί με το υπό εκκόλαψιν  Ελληνοσοβιετικό Επιμελητήριο για τις εμπορικές σχέσεις θα ιδρυθεί και αυτό το πολιτιστικό συμβούλιο.

Οι  δυνατότητες για πολιτιστικές συναλλαγές με τη Σοβιετική Ένωση είναι τεράστιες.  Το ίδιο έγινε και με την Ουκρανία, μια μεγάλη πολιτεία με εκατό (100.000.000) εκατομμύρια κατοίκους.

Πιστεύουμε ότι τώρα οι σχέσεις μας με τη Σοβιετική Ένωση έχουν δρομολογηθεί σ΄ένα πολύ σωστό δρόμο.

Έχουμε υπογράψει σύμφωνα φιλίας και συνεργασίας, ακόμη και στρατιωτικό σύμφωνο, μπαίνοντας έτσι σε μία τελείως νέα περίοδο.

Γίνεται κατανοητό από τον ελληνικό λαό ότι δημιουργείται ένας ουσιαστικός άξονας Αθήνας - Μόσχας.

Αυτή η πολύ φιλική σχέση θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα και στο εθνικό θέμα της Κύπρου, δεδομένου ότι τώρα που είναι ανοιχτό αυτό, όπου βρίσκουμε βοήθεια πρέπει να την παίρνουμε.  Η πλειοψηφία του τύπου στην Ελλάδα δυστυχώς ασχολείται με την επιφάνεια των πραγμάτων, χωρίς να βλέπει το βάθος.  Πρόκειται για μιας τεράστιας εθνικής σημασίας επιτυχία της κυβέρνησης που θα έπρεπε να έχει εκτιμηθεί ανάλογα.  Μετά από πολλά χρόνια, όπου μας χώριζαν τόσα πολλά με αυτές τις χώρες και ειδικά με τη Σοβιετική Ένωση, μόνο η εικόνα των αρχηγών επιτελείων Σοβιετικού και Ελληνικού Στρατού να υπογράφουν ένα σύμφωνο από κοινού έφτανε να δείξει τι τεράστια βήματα έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου:  Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.

 

Μίκης Θεοδωράκης:  Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου