Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Η ποίηση ταξιδεύει ...... στη Χαλκίδα (το κάλεσμα)


                                                


Η δράση ποιητών από τη Β. Ελλάδα με τον τίτλο «Η ποίηση στις  ράγες» - μια ιδέα της Μαρίας Ποπκιώση από τα Γιαννιτσά-είχε  σκοπό  να διαδοθεί η ποίηση, να εκμηδενιστούν οι αποστάσεις και οι ποιητές να έρθουν πιο κοντά.  
Πρωτοξεκίνησε   το καλοκαίρι του 2017 (με σιδηροδρομικό ταξίδι και προορισμό τον Σ. Σταθμό Κατερίνης και ανοιχτή μουσικοποιητική εκδήλωση όπου όλοι οι δημιουργοί πρόσφεραν βιβλία τους στη νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας ), συνεχίστηκε τον  Ιούνιο του 2018 στο Σ. Σταθμό Θεσ/νίκης.  Οι συμμετέχοντες δώρισαν βιβλία τους στο Ράφι της  Αγάπης ενώ το ίδιο απόγευμα ακολούθησε έκθεση εικαστικών  στο Δημαρχείο Θεσ/νίκης.
Μετά την πρόταση για οδικό ταξίδι στην Κων/πολη (11-14/10/2019) και  τον τίτλο «Η ποίηση ταξιδεύει ….. στην Κων/πολη»,  η Ομάδα πραγματοποίησε  γνωριμία και ποιητική βραδιά με Τούρκους ποιητές  της περιοχής.  Η αποστολή με  ποιήτριες προερχόμενες από Θεσ/νίκη, Πέλλα και Πιερία, αποτελούνταν από τις:
Ιωάννα Αμπατζή, Λιλίκα Αρνάκη, Ευγενία Κορτσάρη, Ευαγγελία Κοφινά, Μαρία Ξανθοπούλου,  Μάτα Παπαιωάννου, Μαρία Ποπκιώση, Γιώτα Τσερτεκίδου και  Φωτεινή Ψιρολιόλιου.  Επίσης,  επισκέφθηκαν το Φανάρι και πρόσφεραν μεγάλο αριθμό  βιβλίων των ίδιων των ποιητών και  φίλων  στις δανειστικές βιβλιοθήκες των  ελληνικών σχολείων της Πόλης,  Ζωγράφειο και Μεγάλη του Γένους Σχολή που έγιναν δεκτά με χαρά από τις Διευθύνσεις τους.   Επίσης, πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη επίσκεψη στην Πρίγκηπο και δωρίστηκαν παιδικά βιβλία για τους νεαρούς μαθητές του εκεί Δημοτικού Σχολείου. Το κλίμα ήταν θερμό κατά τη γνωριμία με την ελληνική κοινότητα.
Η πορεία συνεχίζεται με νέο οδικό ταξίδι που προγραμματίζεται αυτή τη φορά στη Χαλκίδα, την πόλη με τα τρελά νερά όπου δίνουν ραντεβού ποιητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, μετά από πρόσκληση της ποιήτριας Κικής Κωνσταντίνου από τη Χαλκίδα, σε ένα απογευματινό γεμάτο ποίηση και μουσική  (Σάββατο 30/11/2019) στην αίθουσα του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας.     
Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι ποιητές θα δωρίσουν βιβλία τους στις δανειστικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χαλκίδας, στο σύλλογο «ΑΛΩΝΑΚΙ» και «Οι φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα».
                                                Για το Δ.Σ. της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας
Ε. Κορτσάρη-Γ. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου