Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

" Χριστούγεννα της πανδημίας" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

 Τον εορταστικό διάκοσμο των ημερών με τους πάμφωτους δρόμους και πλατείες, τα στολισμένα με  τα πολύχρωμα φωτάκια δέντρα, τις αστραφτερές γιρλάντες και τις ανηρτημένες στα αγγλικά (!) ευχές «Merry Christmas», τον επισκιάζουν για μια ακόμη χρονιά τα αγέλαστα και σκυθρωπά πρόσωπα των μασκοφορεμένων διαβατών ,που ζουν με τον τρόμο της θανατηφόρου πανδημίας και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της.

 Οι άνθρωποι συγκεχυμένοι και διχασμένοι σε εμβολιασμένους και αρνητές του ιού, μοιάζουν με εκείνους της εποχής του Νώε. Τότε με την σύγχυση των γλωσσών, τώρα με την σύγχυση των φρενών. Περαιτέρω την ζοφερή  ατμόσφαιρα της πανδημίας την καθιστούν ακόμη πιο  ασφυκτική και αφόρητη η επαυξημένη εγκληματικότητα με τις στυγερές δολοφονίες, τις πολλαπλές «γυναικοκτονίες», τους κτηνώδεις βιασμούς και τη δημόσια διαπόμπευση ανύποπτων θυμάτων, τις ληστείες και την πρωτοφανή αντικοινωνική δραστηριότητα οργανωμένων συμμοριών ανηλίκων. Πλήρης απαξίωση της ζωής και της ανθρώπινης οντότητας. Της μοναδικής αυτής οντότητας, για την οποία «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλε ο Θεός τον Υιό αυτού»[Γαλ.4,4], για να απελευθερώσει τον άνθρωπο από την κατάρα της αμαρτίας, να τον εξαγιάσει και να τον καταστήσει «πρόσωπο» καθ’ ομοίωσή Του, και κληρονόμο της Βασιλείας του.

Είκοσι αιώνες από την εμφάνιση του Θεανθρώπου και ο άνθρωπος παραμένει ο ίδιος. Σκληρός, απάνθρωπος και αμετανόητος, παρά τους αιματηρούς πολέμους, τις φυσικές καταστροφές και τις θανατηφόρες πανδημίες με αποκορύφωμα αυτήν που βιώνουμε  σήμερα.  Και αν κάποιοι δείχνουν σημάδια μετάνοιας και αλλαγής, μόλις περάσει η μπόρα επανέρχονται στην ίδια κατάσταση, θυμίζοντας τους στίχους του Κώστα Βάρναλη: «Θεριά οι άνθρωποι…Χίλιες φορές να γεννηθείς/ τόσες θα σε σταυρώσουν»  Και Τον σταυρώνουμε καθημερινά με τον βίο και πολιτεία μας. Στην  ιστορία του «Μεγάλου Ιεροεξεταστή» ο Ντοστογιέφσκι παρουσιάζει τον Χριστό που βλέπει να διαστρέφεται η διδασκαλία του από το ιερατείο, να κατεβαίνει ξανά στην γη και να εμφανίζεται στο Τολέδο για να ζητήσει εξηγήσεις για την παρερμηνεία των λόγων του. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής  διατάσσει την σύλληψη και φυλάκισή του. Το βράδυ Τον επισκέπτεται στο κελί και μετά από σύντομο μονόλογο τον απειλεί να τον κάψει στην πυρά αν δεν εξαφανιστεί μέχρι το πρωί.

Δυστυχώς αυτοί είμαστε οι επονομαζόμενοι Χριστιανοί. Συνηθίσαμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα χωρίς Χριστό! Εκκοσμικευμένα και  επιδερμικά με πλούσια γεύματα, ρεβεγιόν, δώρα και ξεφαντώματα, χωρίς να προσεγγίζουμε το βαθύτερο νόημα τους, που είναι ο στοχασμός, η περίσκεψη, η πνευματική αναγέννηση και η βίωση του μυστηρίου της Θείας ενανθρωπήσεως.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου